Kungsgårdens Rosmarin

glasblasning.jpg

Butiken hittar du i en av de röda längorna närmast infarten från västra allén och parkeringen. Här hittar du teer och kryddor, krukor, kärl, tvålar och dofter samt handtryckta textilier av Roma textiltryck. Sticklingar av olika doftpelargoner och spännande örter och blommor finns också att köpa.

I röda längan produceras handmålade krukor och handtryckta textilier, kassar, kuddfodral, kökshanddukar och förkläden. Snart också borddukar och annat fint! I röda längan finns också textiltryckverkstad och en bildkonstateljé.

Krukorna är lerkrukor handmålade med kalkfärger i sobra färger som ser inbjudande ut med gröna växter och blommor.
Textiltryckets mönster är gjorda på fri hand, utan grafiska verktyg och handtryckt med vattenbaserade färger på ekologiskt framställt bomull och lin.

Så väl krukor som textilierna tar sin inspiration från Roma Kungsgårdens kulturhistoria – allt sedan klostertid. Därefter det ljusnande 1700 talet då Kungsgården kom till, då Frankrike var den stora inspirationskällan. Här möts historia med nutid i hantverket!

Återställande av 1700 tals trädgården samt den romantiska parken

dan-leonette-.jpg

Kungsgårdens Rosmarin har också hand om den nya örtagården som växer fram på kungsgården. Statens fastighetsverk startade hösten 2020 återställande av den 1700 – tals trädgård och romantiska parken som funnits på platsen, intill caféet. Det här betyder att marken nu är förberedd med nya grusgångar och odlingslotter för att återskapa ett trädgårdsrum med historiska ramar. En rosen/örtagård, fruktträdgård samt en plantskola med park för romantiska promenader.

Verksamhetsidén på Kungsgårdens Rosmarin är att erbjuda utsökta smakfulla och genuina handplockade produkter för hem och trädgård med särskilt inspiration av odling och det botaniska, munkarnas arbete på platsen och historian.

Nyheter för i år är textiltryck och handmålade krukor, tillverkade här på Gotland.
Därtill självklart återställande av 1700 – tals trädgård med intill liggande romantisk parkträdgård från 1800 – talet!

 

Välkommen och njut!